19.8.24
Sommerferien er slutt for de fleste, og vi håper dere har hatt en fin ferie.
I Norge ble det i Juni født et valpekull på 3 fine gutter hos Kennel Mei Alucinor. Disse har alle fått nye fine hjem. En blir boende i hjemlandet, en har flyttet til Sverige og den tredje skal når han er gammel nok (mest sannsynelig) reise til rasens hjemland.
I løpet av ferien har to hunder fra Heffaklumpens Kennel i Sverige flyttet til Norge, og en Midsomers valp er snart også "norsk statsborger".
Husk å omregistrer valpene deres til NKK da.
MiaMaria har vært på tur til Nederland med sin Amiga, så nå håper vi på valper hos Heffaklumpens Kennel i September.
17.8 mottok vi den triste nyheten om at verdens vakreste og fineste Cita hadde krysset Regnbuebroen. Hun ble 17,5 år gammel. Varme tanker til eier Lindy Lundsrud og familie.
Har dere gjort noe spennende i sommerferien, eller har dere planer for høsten?
Send oss gjerne melding om det, og bilder, dere vet vi er veldig glad i bilder :-)
lancashireheelernorge@gmail.com
14.4.24
Clubmatch 2024 i Nederland: Hvorfor ikke kombinere ferie med utstilling og muligheten til å treffe masse herlige heelere og tjenerne deres?
6.4.24
Vi forsøker så godt vi kan med å oppdatere om kommende og fødte valpekull i Norge og i Sverige.
Vi forsøker å oppdatere med nyttig info, tips og råd om rasen, hund og hundehold.
Vi ønsker fortsatt bilder til galleriet. Du kan sende inn på mail: lancashireheelernorge@gmail.com
Vi forsøker å hjelpe så godt vi kan med spørsmål om rasen, kommende kull, fødte kull, hjelp til valg av valp mm. Det er bare å ta kontakt om du lurer på nåe, så hjelper vi så godt vi kan.
2.1.24
Godt Nytt År til alle. Vi håper dere har det bra og at det nye året vil bringe dere ro go fred, samt masse kos og moro med hundene.
Planene for LH Norge for å år er å fortsette med å dele informasjon og oppdateringer om rasen. Ønske nye eiere velkommen. Bistå der vi kan bistå, enten det er behov for tips til oppdretter, hjelp til avlspartner, hjelp i forbindelse med salg av valper eller hjelp til omplassering. Vi hjelper også til om du trenger tips og råd innen trening av hund generelt.
Vi håper at vi kan øke det flotte galleriet vårt, så har du bilder av hunden din, send det til oss på mail sammen med navn på hunden (både stamtavlenavn og kallenavn) og hvilket år hunden er født.
17.9.23
I dag var Ann og Erin på Oslo Dog Show.
Det var mange hunder og mange mennesker der, ble kanskje litt klaustrofobisk enkelte ganger og dessverre så vi en del stressede hunder.
Det var oppvisninger og foredrag også. Foredragene foregikk rett ved siden av der de solgte Belgiske vafler. Det svei i lommeboka, men det var bare sykt godt med lunken vaffel med softis på.
Det var rasetorg der også. Litt forskjellig hva de ulike hadde gjort for å promotere rasene sine. Noen stands var veldig fine med masse spennende om rasen, og ting man kunne kjøpe. Boxerstanden og Dansk/Svensk Gårdshund sin stand skilte seg ut, og man fikk kjapt ting som ikke var rasespesifikke også.
Vi hadde håpet å treffe på et par healere der, men det viste seg at de var der i går, så vi bommet på dagene.
Men, vi koste oss masse, traff kjempe mange søte hunder og hyggelige eiere. Det var mye spennende å titte på, og også bruke penger på, for det var noen supre messetilbud flere steder. Også var det konkurranser, men vi vant bare trøstepremier på lykkehjulene som var på flere stander. Det kan hende vi har flaks og vinner på et par av onlinekonkurrasnene. Min (Ann) drøm er å vinne en stor Ambient Lounge hundeseng. De er bare såååå digge. Og siden det var siste dagen, var det enkelte som var ekstra gavmilde når det gjaldt å dele ut prøveposer på hundemat og hundegrodis, så det ble full fest i stua dag i kom hjem.
Det var trist å se at healeren ikke var representert i år heller.
For, for andre gang på rad fikk Lancashire Heeler Norge tilbud om å delta vederlagsfritt på Oslo Dog Show.
Det ble bestemt at LH Norge ikke skulle takke ja til denne innbydelsen, dette med bakgrunn i at slikt først og fremst skal være klubbens ansvar, og at LH Norge derfor ville vente å se om klubben skulle presentere rasen. Vi trodde jo at det i år, etter en hektisk vervekampanje, nytt styre mm ville bli til at klubben stilte på ODS. Så, LH Norge sa nei takk, med forbehold om at dersom raseklubben allikevel ikke skulle stille, så ville vi stille «mannsterke» (om det er et ord man kan bruke nå om dagen da). Dessverre fikk vi beskjed litt i seneste laget om at klubben ikke skulle stille. Så da ble det enda et år uten heeler på ODS.
Det er synd at en rase som i Norge er så liten som Lancashire Heeleren faktisk er, ikke klarer å få til et samarbeide for rasens beste. Det er blitt gjort forsøk, men det har ikke blitt tatt i mot på noen positiv måte, noe vi finner trist for rasens del.
Nå som det nærmer seg at rasen skal søke om permanent godkjennelse i FCI, trenger man folk som kan, vil og har erfaring og kunnskap innen rasen til å jobbe med dette. Et tidligere medlem av LH Norge ble spurt om å være med i komitéen som skal jobber or denne godkjennelsen, men etter å ha sagt ja til dette, ble det stilt i andre enden.
Personlige agendaer burde ikke ha plass i en raseklubb, eller andre steder hvor det foregår arbeid som er ment for å samle en bestemt masse. Men dessverre er dette noe som skinner igjennom uansett hvor godt man forsøker dekke det til.
Det er noe som heter "Sammen er vi sterke». Lancashire Heeler Norge er også av den mening, men noen ganger kommer man bare til kort og man stopper å gjøre ytterligere forsøk på å komme noen vei.
13.9.23
Når en raseklubb sletter på sine Facebooksider spørsmål rundt avlskriterier og så sletter innlegget hvor tidligere styreleder postet klubbens kriterier for avl, da åpnes det for en rekke spørsmål .
Når man så finner ut at avlskriteriene er endret, i ettertid av både ny hjemmeside og litt til, da åpnes det straks for enda fler spørsmål. Og tankene krestser rundt ordet "mistillit".
Dessverre ser det ikke ut som at medlemmer av klubben får med seg hva som skjer, eller kanskje de ikke forstår konsekvensene av å ha et styre i en klubb som tilrettelegger for eget godtbefinnende.
Vi var flere som hadde et håp om at det ville bli endringer i klubben fremover, og at man kunne innføre et godt samarbeide. Når styrets sammensetning, til tross for hva som står på papiret, faktisk ikke er endret og det forstatt trekkes i trådene av tidligere leder, da vet man at det skipet har seilt. Og man har valget mellom å ta kampen til et høyere nivå, fortsette som før eller kaste inn håndkledet. LH Norge har bestemt at vi vil fortsette før, men med eén meget stor og viktig endring: Pga informasjonen vi har fått i dag, har vi "mistet" den personen som har stått på for rasen her i landet, som har gitt råd og veiledning, delt informasjon og alltid vært en man kunne spørre om man lurte på noe.
Tusen takk for jobben du har gjort, vi håper vi kan "stikke innom" og få litt hjelp når vi står fast.
2.9.2023
Siden slutten av Mars/starten av April har en oppdretter her i Norge jobbet for å få tilbake i alle fall én av to hunder som ble solgte til en oppdretter i Tsjekkia. Grunnen var bekymring etter å ha sett nylige bilder av hundene som den tsjekkiske oppdretteren hadde, spesielt pelsløshet rundt øynene og mye tannsten vitnet om at ikke alt var så bra som det hadde blitt fremstilt.
I samarbeid med en svensk oppdretter klarte de å få tilbake en hund som den svenske oppdretteren hadde solgt vedkommende i tsjekkia. Hunden ankom Sverige, i grei forfatning, men med mye tannsten. Hunden var ett år gammel og underutviklet.
Den norske oppdretteren jobbet videre med å få tilbake hundene som var blitt solgt fra Norge, og det så ut som at ting kunne ordne seg. Men, så ville oppdretter i tsjekkia komme i kontakt med tidligere fórvert til hunden, og delte da på Facebook og i FB gruppen Lancashire Heeler Czech republic, et bilde tatt av tidligere fórvert og ba om at de som visste hvem som hadde tatt bildet kontaktet henne.
Til tross for at den norske oppdretteren hadde gått ut med informasjon og delt historien, vist til bilder og diverse som viste klart at tilstanden ikke var optimal hos den tsjekkiske oppdretteren, valgte noen å tipse den tsjekkiske oppdretteren om den tidligere forverten. Og takket være dette, satte oppdretteren seg på bakbena og nektet selge hunden tilbake til Norge.
Den norske oppdretteren var i kontakt med den Tsjekkiske Kennel Klubben og Veterinærmyndigheter i Tsjekkia.
12 Juli mottok oppdretteren følgende mail:
SVS/2023/060483-G
Dear Madame,
I will inform you of your complaint regarding a possible violation of the conditions of care for dogs of the Lancashire Patar breed, we inform you of the following:
The breeder Adéla Dvorská, born 13.9.1979, living in Borovnička No.138, 544 75 Borovnička, uses exclusively the building of the family house for breeding dogs and cats and the breeding environment could be assessed only during one inspection in 2019, which was announced to the breeder in advance with a large time advance, so that the breeder was able to prepare for the inspection and allowed access to the house. Since then, veterinary inspectors have not been allowed access as part of the inspections carried out. The last inspection of the kept animals was carried out on 5 January 2023, when the breeder only showed part of the kept dogs and cats before entering the dwelling house. The zoohygienic conditions of the breeding could not be assessed. The medical reports requested by the regional veterinary administration showed, among other things, that the breeder seeks professional veterinary assistance only in extreme cases when the animal's life is at risk, does not complete the treatment started, changes doctors and facilities, and presents herself under two names.
On the basis of a reasonable suspicion that all animals are kept in inadequate conditions and that their cruelty is taking place, the Regional Veterinary Administration of the State Veterinary Administration for the Hradec Králové Region filed a criminal complaint under Section 59 of Act No. 141/1961 Coll., on Criminal Procedure, under No. SVS/2023/048483-H, the Police of the Czech Republic. To date, the Regional Veterinary Administration has not yet been informed whether and when the search will take place.
Let me know if you have any further questions.
Yours sincerely,
MVDr. Radka Vaňousová
veterinary officer
Department for Animal Health and Welfare
State Veterinary Administration of the Czech Republic
Slezská 7/100, 120 56 Praha 2
tel.: +420 227 010 146
Email: r.vanousova@svscr.cz
Internet: https://en.svscr.cz/
Den norske oppdretteren gjorde da ytterligere forsøk på å komme i kontakt med oppdretter i Tsjekkia for å kjøpe tilbake hunden. Selv om oppdretter i Tsjekkia fortsatt skyldte 16000,- for hunden, ble hun tilbudt penger for at hunden skulle få komme tilbake til Norge.
Oppdretter i Tsjekkia gav ingen respons.
I dag, 2.9.23, fikk den norske oppdretteren tilsendt følgende på Facebook fra Jane Bliznakova:
Hi Line. I just contact you due to knowledge of your historical troubles with Adel Dvorska. Your post also helped discovered tragical situation here. She has been treated her animals so awfully, police got them taken away Her son is also legally given to the father. Please check if you can translate somehow.
Link til artikkel.
(artikkelen er på tsjekkisk, det er bilder som kan virke urovekkende på noen, engelsk oversettelse av artikkelen følger)
"Veterinarians found over 200 abused animals in a farm in Borovnička in Trutnovsk
Borovnička (Trutnovsko) - In the second half of August, veterinarians and police officers discovered more than 200 abused animals during a house search at a breeder in Borovnička in Trutnovsko. In particular, it was almost 200 chickens, 11 dogs and 12 cats. The animals were taken from the breeder by decision of the municipal office in Dvőr Králové nad Labem and placed with other breeders. Petr Majer, spokesman for the State Veterinary Administration (SVS), told ČTK. According to veterinarians, this is an extraordinary case due to the amount of animals taken and their composition.
Veterinarians filed a criminal complaint against the breeder in April this year based on previous findings. "The case was very complex, the breeder repeatedly did not cooperate with the veterinary inspectors, did not let them into the facility and always showed only part of the animals," said the spokesperson. Vets could not determine the condition of the animals. The smell of ammonia wafted from the building.
Therefore, part of the criminal report included a proposal that the public prosecutor allow a house search of the breeder, during which the veterinarians could find out the actual number and health status of the farmed animals and the breeding conditions inside the building. During the inspection, the veterinarians discovered gross negligence of veterinary care, breeding of animals in completely inappropriate conditions. For example, the animals suffered from various inflammations.
In addition to chickens, dogs and cats, there were also two ponies, three goats, a goose, a guinea fowl and three quails on the farm. The animals ended up in various facilities in Bohemia and Moravia."
Den norske oppdretteren jobber nå med å finne ut hvor de to hundene som er fra Norge befinner seg, i håp om å få de tilbakeført til Norge.
Det er også en engelsk importert Lancashire Heeler som var hos oppdretteren (har vært i alle fall), samt muligens en tispe til fra importens første valpekull.
Lancashire Heeler Norge vil delta aktivt for å hjelpe til.
18.8.23
Lancashire Heeler Norge er en privatdrevet interesseorganisasjon for rasen.
LHN er registrert i Brønnøysundregistrene
Frem til i dag er hjemmesiden, alt arbeide og kostnader med drift av denne blitt foretatt av Løkken Foseidengen. Dette fordi Lancashire Heeler Norge ikke er registrert som klubb og derfor ikke har betalende medlemmer.
Å opprettholde en hjemmeside, både med tanke på domene og webhotell koster, så vi har den siste tiden vridd hjernene våre litt på hvordan vi kanskje kan minske litt på utgiftene. Vi fikk et tips om "dugnadsarbeide" i form av kakesalg gjennom Nordkak, i tillegg til å eventuelt ha onlineutstilling hvor alle som vil kan delta og selv velge om de vil gi en slant til kassa for videre drift. Det vil i så fall, selvsagt, bli premier om vi finner noen som vil sponse en slik konkurranse. Det vil ikke være standard onlineshow med korrekt oppstilling av hund osv, men, en uformell konkurranse med søteste ører, beste uttrykk, gladeste ører/hale osv.
Så nå lufter vi våre idéer litt for dere, og håper dere som kunne være interessert i noe slikt, eller har tips til hvordan vi kan få inn noe penger i kassa, kontakter oss på mail.
2.8.23
Tusen takk til dere som har vært i kontakt med oss ang helseresultater på hunden deres som ikke kommer frem på DogWeb.
Dette er veldig nyttig informasjon som blir registrert ned og som vil være nyttig for oppdrettere når de planlegger valpekull. Husk også å informere oppdretteren din om resultater.
Fortsett å sende inn til oss, vi setter stor pris på dette.
Og det bidrar til et enda bedre avlsverktøy enn vi har for rasen pr i dag.
Og husk: har du spørsmål om fremgangsmåte i forbindels med helsetesting etc, ta kontakt så skal vi hjelpe dere så godt vi kan. har du spørsmål om andre ting, så ta kontakt, vi svarer så langt vi har mulighet til det. Kan vi ikke svare, vil vi gjøre vårt beste for å sette deg i kontakt med noen som kan gi svar.
Glem ikke å sende oss bilder til galleriet og da :-)
Informasjon om Lancashire Heeler Norge sin Facebook gruppe:
Torsdag 27.7.23 vil gruppa gjenåpnes og vil i hovedsak fungere som tidligere, med enkelte endringer.
Da eier og administrator av Lancashire Heeler Norge har tatt seg en lang pause fra sosiale medier, har Lancashire Heeler Norge sin Facebook gruppe vært stengt i en periode.
Da vi ser at det fortsatt kan være behov for Lancashire Heeler Norge sin Facebook gruppe, er det pr nå bestemt
at det administrative ansvaret er overført til andre frem til eier og administrator kommer tilbake.
Informasjon som anses som nyttig, vil bli publisert i samarbeid med eier av gruppa/hjemmesiden, eventuelle spørsmål vil også bli besvart i samarbeid med eier så langt dette er mulig.
Lancashire Heeler Norge håper alle har hatt en god sommer så langt, og vi håper at aktiviteten i gruppa vil ta seg opp igjen med bilder av de vakre heelerne deres, spørsmål og informasjon.
Husk å sjekk galleriet vårt hvor du finner alle de vakre Lancashire Heelerne som eiere har delt med oss.
Ønsker du å ha med din LH i galleriet, send oss bilde, stamtavlenavn, kallenavn og eventuelle titler, så vil vi legge det inn i galleriet. Ønsker du oppdatering av bildet som alt ligger inne, kan du kontakte oss på mail: lancashireheelernorge@gmail.com
Husk at du også kan sende inn informasjon om du venter valpekull eller har valper tilgjengelig for salg, eller du har behov for hjelp til omplassering. Dette gjelder enten du bor i Norge eller ikke. Vi forsøker holde oss oppdatert på kommende og tilgjengelige valper i både Norge og Sverige, og gjerne også andre land. Så bare å sende oss en mail dersom du ønsker at vi skal markedsføre valpene dine på hjemmesiden vår og også på Facebook.
If you have puppies for sale or upcomming litter and want's us to publish this on our homepage and Facebook group, please feel free to send ut an email with the information you want published.
Vi som nå er satt inn som administrator er:
Ann, som arbeider som personlig assistent og hundetrener med hovedfokus på hjelpehund-trening (opplæring av hunder til å hjelpe eier med diverse oppgaver som forenkler hverdagen til eieren, dette er da eiere som faller utenfor tilbudet om servicehunder). Ann har i tillegg drevet oppdrett av Schäfer og Border Collie og har derfor erfaring innen avl og oppdrett. Ann har pr i dag en 12 år gammel Border Collie og Lancashire Heeler/Jack Russel - blanding på 7 år (omplasseringshund). En Lancashire Heeler ligger i fremtidsplanene.
Erin, som arbeider som eiendomsmegler (er for tiden i permisjon) og som hjelper Ann i trening av hjelpehunder. Erin er odelsjente og benytter permisjonstiden til å lære seg mer om gardsdrift. Erin har pr i dag en Border Collie på 6 år som er trent innen gjeting. En Lancashire Heeler ligger i fremtidsplanene når hun blir "gardskjærring".
24.7.23 mottok Lancashire Heeler Norge nyheten om Bill Simpson (Simonsville Kennel) bortgang.
Our deepest condolences to his wife Ginnette, their family and friends.
Takket være Jacky Cutler og "the Heeler family", har Bill og Ginnettes hunder blitt midlertidig ivaretatt i denne tunge perioden.
Bill Simpson vil bli stedt til hvile Fredag 18 August ved Charlton Park Creamatorium, Andover, Hampshire
Nyheter Juni/Juli 2023:
Jubileumshelgen til NKK er nå avsluttet.
Det deltak 4 heelere (5 påmeldt fredag og søndag, 6 påmeldt lørdag), og følgende hunder kan nå pryde seg med flotte titler:
Vesthassel Plutre Lasse: Norsk Vinner 2023, Norsk Jubileumsvinner 2023 og Norsk Jubileums Chamoion
Vesthassel Lykkelige Loke: Nordisk Vinner 2023
Cava Ceratti Musta: Norsk Vinner 2023 og Norsk Jubileumsvinner 2023
Alva Caway Musta: Nordisk Vinner 2023
Lancashire Heeler Norge gratulerer eiere og oppdrettere med flotte resultater.
-----
Lancashire Heeler Norge tar nå en pause fra Facebook, og også hjemmesiden. Dette for å vurdere veien videre, om hva som skal skje med gruppa og hjemmesiden. Etter år med å ville arbeide for rasen, informere om den, oppdatere om valpekull og viktig informasjon, vurderer vi det dit hen at det koster mer enn det smaker.
At det har vært behov for LH Norge sin eksistens, det er vi ikke i tvil om, men når man gjentatte ganger gjør arbeidet som raseklubben burde ha gjort, og man ikke får aksept eller takk for dette, da blir det ofte slik at man brenner seg ut og ikke orker mer. Når man også har hatt "støttespillere" som har pushet på for at man skal opprette egen klubb, melde seg inn i raseklubben og kuppe styret mm, men disse så velger å "dolke" en i ryggen og ta info du har gitt videre, da går man også lei. Det finnes en grense for hvor mange ganger man vil sitte igjen Svarteper fordi andre ikke tør si i fra selv. Og dette er noe vi i LH Norge har følt på en stund. Og gleden med å jobbe for rasen forsvinner.
Vi ønsker alle en God Sommer, og takk for oss så langt.
LH tispe, 10mnd, PLL og CEA fri, godt gemytt, vant med andre hunder og barn, søker nytt godt hjem.
Ta kontakt for mer info: lancashireheelernorge@gmail.com
LH tispe f.2020, PLL bærer, CEA fri, godt gemytt men typisk heeler som trenger tid til å bli kjent, søker forvent eller deleier i Østfold/Viken.
Ta kontakt for mer info: lancashireheelernorge@gmail.com
Nyheter Mai 2023:
Den siste mnd er det kommet hele 6 nye heelere til Norge. Alle fra Sverige, det er 2 fra Mongrel's, 1 fra Black Bugz, 1 fra Cheriekey's, 1 fra Limebrook's Kennel og en fra Midsomer's.
Vi ønsker de nye eierne masse lykke til :-)
Det er fortsatt flere heelere som ikke er blitt omregistrert etter import.
LH Norge anbefaler alle å omregistrere til NKK.
TIL INFORMASJON
LH Norge har i lang tid forsøkt å bidra til økt kunnskap om rasen via generell info, formidle valpekull og omplasseringer. Og øke aktiviteten rundt rasen.
Dette er gjort på et frivillig basis, hvor organisasjonen Lancashire Heeler Norge selv har stått for alt kostnader når det kommer til drift av hjemmeside mm.
Dette fordi LH Norge har ment, og mener fortsatt, at det er viktig at man gir ut riktig og informativ informasjon om rasen, og også forsøker oppdatere de med interesse for rasen om hca som skjer, både når det kommer til utstilling, andre aktiviteter og generelt om rasen.
LH Norge har mottatt, og svart på en rekke spørsmål vedrørende rasen, gitt tips om valpekull og oppdrettere. LH Norge har også bistått med informasjon, tips og råd i forbindelse med hva man bør tenke på før man avler, hvordan man finner avlspartner mm.
Den siste tiden har vi i LH Norge også fått et par henvendelser fra folk som er nysgjerrige på rasen og som ønsker anbefaling av oppdrettere da gjerne "godkjente oppdrettere ihht NKK".
NKK godkjenner ingen oppdrettere.
Men, for å få registrert valpekull i NKK, så må enkelte krav være på plass.
For Lancashire Heeler er det pr i dag kun øyelysningsattest på foreldre, denne må være under 1 år ved parringstidpunktet. Dette er et krav som er nytt fra 1.1.23.
Men, det finnes avlsanbefalinger for rasen, og for de fleste oppdrettere er det et minimum at disse kravene er stilt.
Når det kommer til krav som raseklubben har, så er det naturlig å tenke at oppdrettere som er medlem av raseklubben skal følge deres avlsregler, men pr i dag er det ikke slik. De oppdrettere som står oppført på raseklubbens hjemmesider (den tid disse var aktive), følger pr i dag ikke klubbens krav til avl.
Det er ikke dermed sagt at disse oppdretterene ikke foretar relevante helsesjekker på avlsdyrene, men, som medlem av en raseklubb burde man etterstrebe å følge dem, kanskje spesielt når man selv var med på å sette dem.
LH Norge har satt stor pris på aktive medlemmer av FB gruppa som har delt flotte bilder av sine fantastiske heelere. Det er alltid like koselig å se bilder av denne flotte rasen vi har
Det er derfor med litt vemod at vi nå i tiden fremover gradvis trappe ned, og hjemmesiden vil om ikke lenge bli lagt på is. Videre vil så siden på Facebook etter hvert lukkes ned.
Vi setter stor pris på tiden vi har hatt med dere.
TILLEGG (14.4.23)
Da "noen" anklages for å spre rykter om at oppdettere innunder NLHK ikke avler etter klubbens satte avlskrav, deler vi følgende bilde, som viser punkt 10. i NLHK sine avlskrav.
Videre oversikt over hvilke hunder som pr dags dato står i NKK sin database med registrert gentest for CEA og PLL.
De hunder som er foretatt parret av oppdretter tilknyttet NLHK i fjor (og muligens allerede i år), ligger ikke inne med gentest hos NKK, ei heller deres foreldre eller besteforeldre.
De ligger heller ikke inne med gentest i andre Kennelklubbers databaser, ei heller deres foreldre eller besteforeldre.
Altså er ikke parring gjort i tråd med de krav NLHK har satt.
Det ble gjort forsøk på å stille spørsmål rundt disse kravene på raseklubbens sider, men styret valgte ikke å svare. Det ble poengtert at feil kan gjøres, og de ble oppfordret "til å stikke fingeren i jorda" og innrømme at kravet slik det stod skrevet kanskje ikke var ment slik det fremstod, eller at intensjonen og tanken bak det hele var god, men, at de innså at det ville bli problematisk, spesielt med tanke på at få samarbeidende utenlandske kennelklubber registrerer disse gentestene på rasen.
De kunne enkelt innkalt til en ekstraordinær generalforsamling og endret på det, men, ingen ting ble gjort.
Man kan vri og vende på det så mye man måtte ønske, men teksten er ganske klar: "Besteforeldredyr eller foreldredyr må være gentestet og registret testet for CEA og PLL i NKKs register/dogweb eller annen samarbeidende kennelklubb i hundens hjemland."
NB!!!
Selv om oppdrettere tilknyttet den norske raseklubben ikke følger de krav som klubben har satt for avl, er det ikke dermed sagt at de ikke avler på sunne og friske hunder med de relevante helsetestene.
Dette er også det vi svarer til valpespekulanter når de tar kontakt.
(at de enkelt kunne fulgt dem ved å gjøre som kun én annen oppdretter her i landet har gjort pr i dag, å ta en gentest hos veterinær og få resultatene registrert i Dogweb, er en annen sak.)
Cruciate problems in LH
I have analysed the data about cruciate problems.
The data about 127 cases of cruciate injury so far reveal the following distribution.
The analysis is based on the country where the dogs lived because of the potential influence of environmental factors.
• Finland: 72 cases
• Norway: 5 cases
• Sweden: 23 cases
• UK: 22 cases
• The Netherlands: 1 case
In 16 litters there were more than 1 case. 24 Sires were involved in 65 cases, and 19 dams were involved in 49 cases. That doesn’t give any indication that the sire or the dam is more prominent in the inheritance of Cruciate injuries.
The COI in the affected dogs is 9,0%. So inbreeding doesn’t seem a factor. However, the average risk assessment parameter RTR for the affected dogs is 23,5%. That shows that several affected dogs and/or “carriers” are present in the ancestry of most affected dogs. Only one case had an RTR of 12,5%, which indicates that no “carriers” or affected dogs are found/known in the ancestry.
When I look at the affected dogs born since 2010 (n=71, which is 1,6% of the total number of dogs born since 2010), I find an average RTR of 27,1% (range 12,5% - 47,7%). The average COI in this group is 8,4%. Again this makes inbreeding unlikely as a common factor. The group of dogs which has not been reported with cruciate injuries has a significantly lower RTR: 14,3%.Note: the word “carrier” is not used in a Mendelian meaning of the word. “Carrier” in this context means that the dog is involved in a case of cruciate injury as parent or as offspring.
My conclusion is that cruciate injuries are certainly linked to lines, suggesting a genetic predisposition. Unfortunately factors like age, sports, early neutering or spaying, obesity or other environmental factors or activity levels are unknown to me. The suggestion that a curved femur could be a common factor is also something to keep in mind. Because I frequently saw the combination of PL and cruciate injury, an anatomical cause (the line-up between femur and tibia) is an option. If the femur is not straight, that might increase the tension on the cruciate ligaments and patellar tendons. In bitches, early spaying seems to be a major factor.
Which options do we have to avoid cruciate injuries? First of all avoiding dogs with curved femur. But this might not be as easy as it seems. Another option is to take the RTR values as a guidance. About the RTR values: I think that keeping them as low as possible in the resulting litter is a first step to take. That means that if your bitch has a higher than average RTR, you should try to compensate that with a male with a lower RTR. Basically, you should always aim to lower the RTR in the next generation. I assume that many of you are not aware of the genetic burden of your dog or bitch, created by the ancestry. And certainly not about the resulting RTR values. And yes: I know that the RTR system is not a validated test system, but we don’t have anything else (yet). So if you would like to know the figures for your dog/bitch or for a planned litter (plus interpretation), feel free to ask.
But remember: there is no guarantee.
Recently there was a study published about genetic testing for cruciate ligament rupture in the Labrador. The researchers concluded that the condition is a complex problem, and that more genetic markers are needed to assess the risk. They also concluded that 68% of the problem is genetic, therefore 32% can be attributed to environmental conditions. This research is promising for the future, but it will take a lot of time before the Lancashire Heeler will have its own test. Many thanks to Sarah Culpitt and Elaine Syrett for reviewing and commenting this article.
by Dick Koster
The Labrador Research