top of page

Avl og oppdrett

Litt å tenke på før du lar hunden din gå i avl.

Valper er søte, og ja, det er koselig å ha valpekull. 
Men, det er også krevende - er du klar for den jobben dette medfølger?

Ikke bare skal man sørge for en god og trygg oppvekst for valpene frem til de er klare for levering, man skal også sørge for at de kommer i gode og trygge hjem. 

Man må også være klar til å ta/kjøpe tilbake en valp dersom kjøper ikke lenger kan eller vil ha hunden, og man skal kunne gi oppfølging hele hundens liv. 

Før man bestemmer seg for å benytte hunden man har i avl, så er det en del ting man må tenke på og sjekke ut, først og fremst bør man spørre seg selv om hvorfor man vil ha valper på hunden sin. 

Dersom svaret er at valper er kos, det er søtt, kanskje jeg kan tjene noen penger, hunden min vil ha valper eller den fortjener å ha et kull, så vil jeg anbefale deg å droppe avlsplanene. Avl bør ha en hensikt annet enn at det er for din egen del. 

Avlsdyrene burde ha noe positivt å tilføre rasen. De bør være rasetypiske, ha rasetypisk gemytt, de bør være sunne og friske både fysisk og psykisk. 
At du og naboen synes at hunden din er pen, det er ikke godt nok. 
At du selv mener hunden din er frisk, det er ikke godt nok det heller så fremt du ikke kan legge frem dokumentasjon på dette. Og hvordan er det med din hunds søsken og helse? Det er viktig å sjekke ut dette også. I tillegg til avlspartnerens helse og dennes søskens helse. Avl er mer enn bare å la to hunder parre seg og ca 63 dager senere har man valper. 

Enkelte raser, Lancashire heeleren bl.annet, skal være testet for PLL, bør være testet for CEA, de skal sjekkes for PL, i tillegg være øyelyst senest 1 år før parring. 

At hunden din vil bli mamma eller pappa, det er ikke god nok grunn til å sette hunden din i avl. Hunder har ikke disse tankene, de handler på instinkt og hva som er naturlig for dem. 
Det er ikke alle dyr som er egnet til å gå videre i avl, og, en drektighet og påfølgende fødsel kan være en stor påkjenning for tispa. Ved f.eks keisersnitt, så risikerer du å miste både tispa og valpene. Keisersnitt er også kostbart. Har du penger til å dekke en slik kostand dersom det skulle være nødvendig? 

I tillegg burde du ha en god støttespiller når du skal sette et kull til verden. Noen som har erfaring og som kan bistå deg både før parring, etter parring/under drektigheten, samt gjerne under og etter fødsel. Før du lar hunden din gå i avl, tenk gjennom disse tingene. Vær også klar over at du har minst 8 uker med valper foran deg. Det er ingen garanti for at du får solgt alle valpene når de er leveringsklare. Du kan risikere å sitte igjen med en eller flere valper etter 8 uker, og da vil de kreve langt mer av deg med tanke på sosialisering og individuell trening frem til de får eget hjem. 

Du skal også ha økonomien på plass, slik at du har råd til registrering, vaksinasjoner, øyelysning og generelle helsesjekker, i tillegg til mat, utstyr ol. 

Så, selv om valper høres koselig ut, og jo visst, det er også kos med valper, så krever det en del av deg. Som oppdretter har du et stort ansvar, ikke bare ovenfor tispa, de eventuelle valpene og valpenes nye eiere, men også ovenfor rasen og dens ve og vel.

Les også Siri Guldseth sitt meget gode innlegg: Oppdretters ansvar

For informasjon og avlsabefalinger med tanke på øyne, anbefaler jeg at du kikker på Vetnett sine sider. Den inneholder avlsanbefalinger fra veterinærer som har spesialisert seg på øyne og sykdommer i øynene.

Les også NKK sine etiske grunnregler for avl og oppdrett.

i284008264557655874_edited.jpg

Slik nedarves recessive sykdomsgener, som bl.annet PLL og CEA

bottom of page